Inspirace ze školní jídelny
Paní vedoucí školní jídelny pro vás, pro rodiče, připravila recepty, které vaříme a dětem chutnají. Mohou vám posloužit jako inspirace :-).
Obrázky použité u receptů jsou pouze ilustrační.
Čočkové karbanátky s bramborovou kaší

Ingredience:
1 hrnek čočky
1 kg brambor
2 vejce
1 cibule
koření (sůl, pepř, majoránka)
4 stroužky česneku
strouhanka
olej na smažení
mléko do br. kaše
kousek másla nebo rostl. tuku
Postup:
Uvaříme čočku doměkka a poté rozmixujeme na kaši. Přidáme vajíčka, česnek, dochutíme solí, pepřem
a majoránkou. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, kterou přidáme
do čočkového těsta. Vytvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a zlehka osmažíme na rozpáleném oleji.
Jako přílohu podáváme brambory nebo bramborovou kaši.

Špenátová polévka

Ingredience:
1 cibule
1 špenátový protlak
10 dkg másla
2 dcl mléka
2 lžíce hl. mouky
česnek
sůl
rohlík
Postup:
Cibuli osmažíme na másle, přidáme hladkou mouku, osmažíme a rozmícháme v mléce s vodou. Povaříme
15 min a následně ochutíme solí a česnekem. Přidáme špenátový protlak a vaříme 5 – 10 min.
Dochutíme dle vlastní chuti. Rohlíky rozkrájíme na nudličky a osušíme v mikrovlnné troubě asi 1 min.

Rajská polévka

Ingredience:
1 cibule
1 rajčatový protlak
10 dkg másla
3 lžíce hl. mouky
20 dkg mražené zeleniny
pod svíčkovou
sůl, cukr, ocet
Postup:
Cibuli osmažíme na másle, přidáme zeleninu a protlak. Zalijeme 1 litr vody, přidáme sůl a necháme vařit. Přidáme rozmíchanou mouku s vodou a vaříme 20 min. Dochutíme cukrem, solí a octem. Můžeme doplnit kapáním, rýží nebo nudlemi.

Zapečené brambory s rybou a zeleninou

Ingredience:
1 kg brambor
0,5 kg ryby
1 cibule
3 vejce
20 dkg mražené zeleniny
(mrkev + hrášek)
2 dcl mléka
sypké polévkové koření
Postup:
Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě, polovinu brambor rozkrájíme na vymaštěný pekáč. Rybu pokrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Osolíme a jemně posypeme polévkovým kořením. Přikryjeme druhou polovinou brambor. Pečeme v rozpálené troubě do růžova. Zalijeme vejci rozkvedlanými v mléce a dopečeme.

Těstoviny zapečené s kysaným zelím a uzeninou

Ingredience:
0,5 kg těstovin
½ balíčku kysaného zelí
0,5 kg uzeného masa
3 vejce
2 dcl mléka
1 cibule
sůl, česnek
Postup:
Těstoviny uvaříme do měkka, propláchneme studenou vodou a scedíme. Uzené maso nakrájíme
na kostičky, zelí překrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno. Vše promícháme s předvařenými těstovinami, solí
a česnekem. Těstovinovou směs dáme na vymaštěný plech a pečeme v rozpálené troubě do růžova.
Potom zalijeme vejci rozkvedlanými v mléce a dopečeme.

Kuskusové rizoto

Ingredience:
0,5 kg kuřecích prsou
1 cibule
0,5 kg kuskusu
0,2 kg mražené zeleniny
(mrkev, hrášek, květák)
sýr na strouhání
olej
Postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do růžova, přidáme rozkrájené maso, osolíme a opečeme do měkka. Přidáme zeleninu a necháme podusit. Do kuskusu dáme lžíci oleje a zvlášť uvaříme vodu nebo vývar ochucený solí a polévkovým kořením. Vše smícháme a necháme 10 minut odstát na teplém místě. Ještě jednou vše promícháme a pře podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Pomazánky:
Vajíčková pomazánka
2 natvrdo uvařená vejce
10 dkg Rama classic
½ pomazánkového másla
sůl
Vejce nastrouháme a vše smícháme, dle chuti osolíme.
Rybičková pomazánka
1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě
20 dkg Ramy
1 lžička hořčice
sůl
Vše rozmixujeme.
Tvarohová pomazánka
1 tučný tvaroh
1 pomazánkové máslo
sůl
Vše vyšleháme.

Drožďová pomazánka
1 malá cibule
2 kostičky droždí
2 vejce
1 pomazánkové máslo
1 polévkové lžíce másla
sůl
Cibuli osmažíme na másle, přidáme droždí
a smažíme tak dlouho, aby se nelepilo
na vařečku. Do horké směsi přidáme 2 celá vejce a usmažíme dotuha. Necháme vychladnout, přidáme pomazánkové máslo, sůl a rozmícháme.
